Wednesday, 17 April 2013

Lipas takut dengan sabun rupe nye!


Ari tu saya menggoogle petua nak halau lipas, kalo boleh tak nak 'dorang' datang langsung! So banyak petua yang saya dapat. Blog mana saya dah tak ingat tapi kebanyakan memberikan petua yang sama. Antaranya :-

  • Gunakan sabun mandi - Potong sabun kecik2 n letak la kat mana2 yang menjadi tempat kesukaan lipas tu.
  • Letak sabun serbuk dalam botol yang kepala die boleh spray tu. Jangan lupe campur air. Kalo nampak lipas just spray kat badan die. Kejap lagi mesti die mati, ngan telur2 nye sekali. Lipas alergik ngan sabun kot.
  • Gunakan daun pandan - Potong halus2 macam nak buat bunga rampai, tabur kat tempat kesukaan lipas. Kalo nak letak dalam almari boleh letak dalam bunjut, almari pun wangi.
  • Potong timun, ambil hujung/pangkal pastu cam  biase letak tempat kesukaan lipas.
  • Lemon pun boleh halau lipas jugak, cara sama macam timun tadi.
  • Letak kapur barus kat tempat kesukaan lipas.

Kalo nak diikutkan banyak lagi petua nye tapi saya ingat yang ni je. Dan......................... saya dah try petua yang pertama n kedua tu. Memang berkesan!

Petang Isnin tu sampai umah saya cari sabun mandi yang ketul tu kat umah, nasib ade terselit dalam kotak. Pastu saya potong kecik2 n letak kat penjuru dapur ngan bilik air. Sekali tengah letak sabun nampak pulak bontot lipas kat celah2 pintu bilik air, ape lagi cepat2 saya letak sabun basuh dalam botol n spray lipas tu. Terus die menyorok kat celah2 kayu. Ha tau pun ko takut ek..

Walaupun malam2 sampah saya ikat siap2 n letak kat lua umah tapi saya tetap letak sabun kecik bawah sinki. Mane tau tetibe je 'die' datang nak buat spotchek ke kan, hehe..

Dalam kabinet dapur pulak saya letak daun pandan yang dihiris halus. Agak leceh nak buat tapi sebab nak halau lipas punye pasal, gigih saya potong daun pandan tu.

Semalam dah masuk malam kedua 'dorang' tak masuk umah! Yes berjaya guna sabun nak halau 'dorang'! Bau lipas pun dah takde! Ganti bau wangi sabun lak.

Arap2 'dorang' tak masuk umah saya lagi. Tapi saya still buat spotcheck kat bilik air n spray jugak kat celah2 pintu.

Kisah lipas dah berakhir. Tapi lain pulak yang saya jumpa pagi tadi.......................................

2 comments:

Masya said...

kalau kat alam kereta mcm mana.. ltk jer.. nnt mati gitu jerlah eh... lipas tu.. tp lipas x berbau kotkan.. harap berkesanlah.. nak cubalah..

IntaNBerliaN said...

umah kak ina xda lipas.. tp dln kete hubby ada gak lipas tu... adehhh... kene try nih!!

thanks emma :-)

get this
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright© All Rights Reserved Emma Azma